Mi köze a jógának a bizniszhez?

Kundalini jóga és biznisz. Mi köze a kettőnek egymáshoz?

Ha kicsit jobban megnézzük, mi is az a jóga, könnyen megérthetjük, hogy az egyik nem is létezhet a másik nélkül.

Yogi Bhajan, a kundalini jóga mestere, a hatvanas évek végén érkezett Indiából Kanadába. Az út során elveszett a bőröndje és az a férfi, aki meghívta őt, időközben elhunyt. Így ismerősök, pénz és személyes holmik nélkül vágott bele az új életbe.

Néhány év leforgása alatt több ezer tanítványa lett, életre hívott egy ma is működő civil szervezetet és 16 sikeres vállalkozást. A civil szervezet képviselte a mester küldetését: a kundalini jóga segítségével segíteni az embereket abban, hogy egészséges, boldog és teljes életet éljenek (3HO – Healthy, Happy and Holy Organization). A vállalkozásokban tanítványai dolgoztak, akiket folyamatosan coachingolt, tanította és támogatta őket. Ezek az üzletek bevételük egy bizonyos százalékát visszaforgatták a 3HO felé, így dolgoztak mindannyian a nagy közös célért.

Mi volt vajon a sikerének titka?

Az, hogy mindenféle üzleti, pszichológiai és egyéb szakmai tudása melett elsősorban arra a bölcsességre hagyatkozott, amit a kundalini jóga által tanult és tapasztalt. Arra a bölcsességre, mely az univerzum, az emberi lélek és elme működését írja le, azokat a törvényszerűségeket, amelyek életünk minden pillanatában hatnak ránk, akár akarjuk, akár nem, akár tudunk ezekről a törvényszerűségekről, akár nem.

A vonzás törvénye, a karma törvénye, a polaritások törvénye és még sorolhatnánk…megnyilvánul életünk minden pillanatában: azt kapjuk, amit magunkból kisugárzunk, minden tettünknek, szavunknak és gondolatunknak következménye van és ahol fény van, ott a sötétség is jelen lesz. Olyan jelenségei ezek az életünknek, amiket nap, mint nap tetten érhetünk. Ha vezetőként ezeket figyelmen kívül hagyod, talán lehetsz sikeres, de ezek csak pillanatnyi kielégülést hozó sikerek lesznek. Azt az igazán mély megelégedettséget és teljességet nem hozzák el, amire valójában mindannyian vágyunk.

Azt mondod, te nem vagy vezető? Nos, a helyzet az, hogy mindannyian azok vagyunk! Bármihez is kezdünk az életünkben, elsősorban önmagunk vezetői kell, hogy legyünk! Meg kell ismernünk valódi önmagunkat, a belső hívásainkat, képességeinket, erőforrásainkat, gyengeségeinket, hiányosságainkat, erényeinket, korlátozó hiedelmeinket, félelmeinket és tudatalatti blokkjainkat. Fel kell térképeznünk saját működésünket, megérteni, mire van szükségünk ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan és hatékonyan tudjunk működni az életünkben és meg tudjuk valósítani azt, amiért itt vagyunk. Ehhez pedig önfegyelem kell: engedelmeskednünk kell a valódi inspirációból megszólaló hívásainknak és nemet mondani az egó önző késztetéseire . De legfőképpen meg kell tudnunk különböztetni ezt a két hangot! Helyt kell állnunk a kihívásokban és kitartani a küldetésünk mellett minden körülmények között. Aki ezen az úton képes végigvezetni önmagát, olyan belső erőre, tartásra és karizmára tesz szert, ami képessé teszi arra, hogy ezen a folyamaton másokat is végig kísérjen. Így születik a valódi vezető.

Mindannyian hordozunk magunkban valami egyediséget, amit az életünkön, a munkánkon keresztül ki tudunk fejezni. A jó vezető felismeri ezt másokban és segít nekik, hogy megtalálják magukban ezt a különleges tudást és megmutassák azt abban, amit csinálnak.

Yogi Bhajan is ezt tette a körülötte lévőkkel. Rengeteget tanított nekik arról, miként szolgálja a kundalini jóga gyakorlása azt, hogy igazán boldogok és sikeresek legyünk, életünk minden területén. Hiszen a jóga nem valami élettől elkülönült, elvont dolog, hanem egy nagyon is gyakorlatias eszköz, mely az által nyer értelmet, hogy az életünket szolgálja.

Sadhana Singh és felesége Puran Sukh Kaur ezeket a tanításokat gyűjtötték össze és alkották meg belőle a Leadership and Success programot, amely immár Európa több országában (Olaszország, Magyarország, Svájc, Ausztria, Spanyolország) segít különböző területeken dolgozóknak, hogy kihozzák magukból a legjobbat.

A program szépsége univerzalitásában és célirányosságában rejlik: teljesen mindegy, hogy nemzetközi konzurciumot irányító vállalatvezető, sarki fűszeres tulajdonosa, iskolaigazgató, őstermelő, kézműves, irodai dolgozó, vagy 2 gyerekes anyuka vagy. A Leadership az élet művészete, leírja azokat a helyzeteket, amikkel mindenképpen találkozni fogsz életed során, térképet ad a kezedbe elméd működéséhez, hogy megtanuld tudatosan használni annak minden potenciálját és átírd a korlátozó hiedelmeidet.

Rendszeres jógagyakorlónak kell hozzá lenni? Nem. Nem szükséges, hogy napi több órát gyakorolj. Természetesen minél többet mozogsz és figyelsz arra, hogy tested, lelked és elméd harmóniába kerüljön, az eredmény annál gyorsabb és látványosabb lesz. Ám az is meglehet, hogy te valami más mozgásformát űzöl és a kundalini jóga eszköztárából csak néhány dolgot emelsz be a mindennapjaidba.

Amikor Sadhana Singh cégekkel, vállalatokkal dolgozik, csupán egy-egy meditációt ad a résztvevőknek, ami az aktuális probléma mögött húzódó elakadást oldja. (Itt olvashatod azt a cikket, amely arról szól, hogyan használja a kundalini jógát az üzleti életben dolgozókkal) A megfelelő orvosság, a megfelelő bajra és az energia ismét tovább tud áramolni: néha napi 11 perc meditáció, vagy légzőgyakorlat elegendő, hogy egy-egy elakadásból tovább tudj lépni!

S akkor térjünk vissza a kezdeti felvetéshez, miszerint jóga és üzlet nem is létezhet egymás nélkül. A jóga célja az, hogy felismerd, ki vagy valójában és miért vagy itt. Ha olyan vállalkozásba kezdesz, ami nem tükrözi ezt, csupán a pénzszerzés motivál benne, nem fog boldoggá tenni, még akkor sem, ha anyagilag sikeres. Ha időd és energiád jelentős részét szánod arra, hogy felismerd, ki vagy te (pl. jógázol), de nem csinálsz semmit az életben, amin keresztül megoszthatod másokkal az értékeidet és képességeidet, az életed nem lesz teljes.

Legyen hát a munkád, vagy vállalkozásod életed fő műve! Legyen a szenvedélyed, amin keresztül hozzáteszed a nagy egészhez azt a kis képkockát, amit csak te tudsz hozzátenni! Legyen az örömforrásod, valami olyasmi, ami lelkesít és, amiért érdemes felkelni!

S, hogy mi szükséges ahhoz, hogy jó vezető légy? Mi jellemzi ezt a kort és hogyan befolyásolja mindez a te projektedet? Milyen szempontokat kell figyelembe venned, ha azt szeretnéd, hogy a vállalkozásod ne csak pénzt hozzon az életedbe, hanem valódi elégedettséget is? Erről szól a következő Leadership and Success kurzus, október 28-29-én, Budapesten. Olvasd el a részleteket itt és tarts velünk!