Nők és siker – interjú Puran Sukh Kaurral

Október 17-18-án folytatódik a ‘Vezetés és siker’ nyitott szeminárium sorozat.(Részletek itt)
 Ennek kapcsán beszélgettünk Puran Sukh Kaurral, a nők és a siker kapcsolatáról.

 

2015 márciusában hazánkban is útjára indult  a ’Vezetés és siker’ program, melyet Sadhana Singh (Olaszország) és Puran Sukh Kaur (Svájc) hozott létre, Yogi Bhajan tanításaira hagyatkozva.

Ennek a spirituális, ám ezzel együtt nagyon is praktikus, kundalini jógára épülő programnak a célja, hogy az embereket elvezesse valódi, legtisztább Önmagukhoz és segítse őket életük kiteljesítésében, a bennük rejlő lehetőségek felfedezésében.

Puran Sukh Kaurral arról beszélgettünk, milyen manapság a nők sikerhez fűződő viszonya.

 

 

Még nem találkoztunk személyesen, volt néhány levélváltásunk és telefonbeszélgetésünk, amitől máris nagyon közelinek tűnt számomra. Mintha már régről ismerném. Van valami különleges kedvesség abban, ahogy kommunikál, valami szívet melengető, valami nagyon nőies…

 

Elkezdem feltenni neki előre megírt kérdéseimet, aztán szabadjára engedjük beszélgetésünket, megyek vele, követem, amit mond, s ebből lassan kibontakozik egy nagyon inspiráló és megható történet, egy Nő életéről…

 

– Mikor érezted először sikeresnek Magadat?

– Megnevettetett ez a kérdés, mert korábban még sosem gondolkoztam el ezen. Azt gondolom, a siker inkább egy folyamatosan növekvő, kibontakozó folyamat volt az életemben.

Először akkor jöttem rá, hogy sikeres vagyok, amikor 29 éves koromban politikai pályára léptem.  Ausztriában felkértek, hogy vegyek részt a választásokon és én igent mondtam. Akkor azt gondoltam: valamit ezek szerint tényleg jól csinálok.

Akkoriban már foglalkoztam spiritualitással, érdekelt az asztrológia, a meditáció, különböző tanítások és főként a misztika.

Nagyon vágytam rá, hogy mélyebb megértésre tegyek szert az életről. Bár értem el sikereket, az első lelkesedés után mindig valamiféle ürességet éreztem magamban. Újra és újra csak azt kérdeztem magamtól: tényleg ennyi az egész, ez a siker?

Ahogy körülnéztem, azt láttam, hogy mindannyian őrült életet élünk, úgy éreztem, ennek valahogy másként kéne lennie…

Akkoriban már igazán sikeresnek mondhattam magam, de csak hagyományos értelemben véve. Minél több sikert értem el, annál inkább elidegenedettnek éreztem magam, pedig azt hisszük, ha elérjük a céljainkat, attól boldogok leszünk.

 

30-as éveim vége felé meg kellett állnom és ránéznem az életemre, mert úgy éreztem, ha így folytatom, teljesen ki fogok égni. Őszintén meg kellett kérdeznem magamtól, mit akarok az élettől? Ez az időszak nagy átalakulásokhoz vezetett.

 

-Gondolod, hogy a ’Vezetés és siker’ program megspórolhatja nekünk ezeket az éveket, amelyekben olyasmikkel töltjük az időnket, amiket valójában nem szeretünk csinálni? Segíthet abban, hogy elkerüljük a kiégést?

-Igen, feltétlenül. Azt gondolom, legalább egyszer mindenkinek az életében eljön a pillanat, amikor rájön, hogy nem azt csinálja, amire a szíve mélyén vágyik, de nem tudja, mi mást csinálna ahelyett, ami most van.

A társadalmunk nem tanítja meg nekünk, hogy hogyan legyünk Önmagunk. Én egész életemben ezt a tudást kerestem! A ’Vezetés és siker’ programban összegyűjtöttük az összes információt és gyakorlatias eszközt, ami ezzel a kérdéssel kapcsolatban fellelhető. Ha alkalmazod őket az életedben, elérheted a céljaidat és megspórolsz egy kis időt.

 

-Különböző tradíciókból merít a program?

-Nem, Yogi Bhajan tanításaiból ered az egész és esszenciáját Sadhana Singh elmúlt másfél évtizedes tapasztalata adja, melyet a vezetőképzés és konzultáció terén szerzett.

Persze ezek a tanítások fellehetők más forrásokban is, például a védákban, de egy egészen misztikus nyelvezetben megfogalmazva, amitől nehezen lefordíthatók a mindennapi élet szintjére.

 

-Mikor éreztél először a valódi sikerből adódó mély megelégedettséget?

-Először is az fogalmazódott meg bennem, hogy többféle siker létezik.

A Waldzell Vezetőképző Intézet megalapításával már közel jártam ahhoz, amit valódi sikernek nevezek, de még mindig nem volt teljes a kép. Csak az elmúlt 5-6 évben jöttem rá, mennyire fontos megtenni azt az utolsó lépést is. Mert amikor elkezdesz sikereket elérni, rengeteg ember jelenik meg körülötted, akik mind meg akarják mondani Neked, mit hogyan csinálj. Felerősödik az egód és eltávolít a lelked eredeti inspirációjától. Könnyen összezavarodhatsz és elveszhetsz.

A Waldzell révén elért sikereim is konvencionálisak voltak bizonyos értelemben, ám a lelkem nem hagyta, hogy elvakítson a felszín ragyogása. Egy műtétet követően 2 hétre kómába estem, élet és halál közt lebegtem, az orvosok nem tudták, túlélem-e.

Ez az esemény hozta a második nagy átalakulást az életemben. Arra emlékeztetett, hogy 100 %-osan a lelkem útját kell járnom, annál kevesebb sosem lesz elég. Azt gondolom, ha már akkoriban is lett volna egy rendszeres spirituális gyakorlás az életemben, ennek nem kellett volna megtörténnie. Úgyhogy, ekkor kezdtem napi szinten gyakorolni. Elengedhetetlen volt, hisz annyira rossz egészségi állapotban voltam, újra fel kellett magamat építenem.

Most olyan érzésem van, mintha a második életemet élném! Ebben az életben jelen van

Isten, ez egy ajándék tőle, amit a lehető legjobban kell használnom. És ez természetesen meg is könnyíti a helyzetemet: most azt csinálhatom, amit valóban szeretnék, hiszen kaptam egy új esélyt, az abszolút szabadságot! Most már nem érdekel, hogy „normális” életet éljek, nem kötnek a társadalom, a család, vagy a barátok elvárásai. Azt látom, hogy gyakran a környezet nyomása tart távol minket a számunkra igaz úttól, nehéz kivívnunk a függetlenségünket.

 

 

Ezen a ponton, megvallom, mélyen megérintett, amit hallottam. Szavaiból megcsapott a teljes szabadság szele és felébresztette azt a mély vágyat, ami az én szívemben is ott szunnyad a szabadság iránt és az iránt, hogy kövessem a legőszintébb vágyaimat, bármibe is kerül…Jó látni olyan élő példákat magunk előtt, akik elég bátrak ahhoz, hogy így éljenek és ezzel minket is erre ösztönöznek.

 

-Mit gondolsz, hogyan segíthet a spirituális út abban, hogy sikeresek legyünk?

-Segít megtalálni és fenntartani a kapcsolatot a lelkeddel. Amikor hagyományos értelemben vagy sikeres, nem akarsz változtatni, mert félsz, hogy elveszíted azt, amit megszereztél. Ezért nem gyakorolsz, már nem keresed többé azt a csendet, amiből minden született.

 

-Mit jelent Számodra nőként sikeresnek lenni?

-Számomra ebben a pillanatban ez egyenlő azzal, hogy nő vagyok. 40 évembe telt, hogy azzá váljak – mondja nevetve. Azelőtt csak egy női ruhában járó férfi voltam. Most végre megengedem magamnak, hogy nő legyek.

 

.

Nőként különböző szerepeink vannak, különböző archetípusok működtetnek, mint pl. Shakti, Gaia, Kali, stb. Ha képesek vagyunk megélni ezeket az aspektusokat a magunk nagyon személyes és harmonikus módján, az szerintem már önmagában siker.

A Vízöntő korban felelősségünk, hogy vezetőként is fellépjünk. Vezetők vagyunk saját életünkben, a családunkban, a munkánkban. Most rajtunk múlik, miként tudjuk önmagunkat és a társadalmat az új kor szellemiségébe átsegíteni. A változás most nagy mértékben tőlünk, nőktől függ.

És ez most nem egy férfiellenes, feminista beszéd, egyáltalán nem! Épp ellenkezőleg, ugyanis az is feladatunk, hogy megtaláljuk a módját a férfi energiával való újfajta kapcsolódásnak, egységnek, önmagunkban és odakint egyaránt. Meg kell szüntetnünk a nemek közti háborút!

 

 

– Amikor azt említetted, hogy szükség van a női minőségekre ahhoz, hogy az átmenet megtörténjen, milyen minőségekre gondoltál pontosan?

– Elsősorban a természettel és magával az élettel való kapcsolatra. Testünk képes otthont adni egy új életnek, majd világra hozni azt. A nőben tehát megvan az életet teremtő erő. Tudatában kell lennünk ennek és elköteleződni afelé, hogy nem teszünk semmit, ami életellenes. Kapcsolódnunk kell ezzel az erővel magunkban és megtanulni használni azt olyan módon, hogy az másokat is szolgáljon, az élettel és az univerzummal összhangban.

 

– Mit jelent ez a gyakorlatban? Mit javasolsz, mit tegyünk, hogy megtaláljuk magunkban ezeket a minőségeket?

– Nos, a rendszeres gyakorlás mindenképpen nagy segítséget jelent! Valamint Yogi Bhajan is rengeteg tanítást hagyott ránk a nőkről, a nőknek, melyek nagyon praktikus és hasznos útmutatást nyújtanak a hétköznapi kihívásokhoz.

De tudod, a nőiség megtalálása önmagunkban egy nagyon személyes folyamat. Meg kell tanulnod tisztelni a benned élő Nőt, folyamatosan kérdezni, mire van szüksége. Csak soha ne hagyd magad manipulálni, emlékezz rá, hogy minden válasz ott van benned!

Az is fontos, hogy megengedd Magadnak, hogy nő legyél és ne érezd magad alacsonyabb rendűnek, ha otthon vagy és gyermekeket nevelsz. Engedd meg magadnak, hogy örömmel tedd mindezt!

Azt gondolom, a feminizmus egy olyan társadalmi jelenség volt, mely szándéka szerint támogatni akarta a nőket, ám paradox módon az lett a következménye, hogy jelenleg kevesebb a női energia a világban.

Rengeteg nőből harcost csinált, aki küzd a munkájáért és karrierjéért. Vagyis ez a mozgalom – bár fontos és szükséges volt – téves paradigmára épült és híján volt a spirituális alapoknak.

 

– Lehetséges egyensúlyt találni a különböző szerepeink között?

– Persze, természetesen! Semmi kétségem efelől! Mert, ha nem, az azt jelentené, hogy hiba van a Teremtésben! J

Ha a lelkedben különböző dolgok iránt is hívást érzel, akkor követned kell ezeket, mert Isten nem követ el hibákat. Bármit megtehetsz, bármit elérhetsz az életedben. Ha a valódi Belső Hangod vezet, azt fogod észrevenni, hogy mindenre van időd, nincs stressz, sem betegség az életedben… Ha van, az csak azt mutatja, hogy nem a saját utadat járod.

 

Hm, ismét megcsap a szavaiból áradó szabadság szele, hirtelen felsejlik előttem egy új világ, amiben minden lehetséges…! Nagyon felemelő őt hallgatni…

 

– Mit gondolsz, mi teszi a kundalini jógát mind a mai napig aktuálissá?

– Sok minden. Főként az, hogy segít túllépni a tudatalatti mintáidon, a tudatosságodat pedig az istenihez emeli, így segít meghaladni az egoizmust.

Az idegrendszerünk, anatómiai felépítésünk, érzelmi és értelmi működésünk tekintetében ma is olyanok vagyunk, mint régen, csak a társadalmi-kulturális környezet változott meg. Ha tehát működött több ezer évvel ezelőtt, miért ne működne most is?

Olyan kincs ez, ami túlélte az idők viharát, talán fel sem fogjuk, mennyire értékes tudás!

 

– Milyen minőségek tesznek egy nőt jó vezetővé?

– Ahhoz, hogy egy nő valóban jó vezetővé váljon, szüksége van Shakti teremtő erejére, az Anya tápláló minőségére. Szenvedélyesnek és együttérzőnek kell lennie egyszerre. Néha pedig használnia kell Káli tüzét, mert vannak helyzetek, ahol harcolnia kell az igazságáért.

Ezekben az időkben bátor vezetőkre van szükség és úgy tűnik, hogy a nők bátrabbak. Ők ugyanis gondolnak a jövő generációira és tudják, hogy túl kell élniük mindent. Ezért pedig képesek megküzdeni a legvadabb ellenséggel is.

Ma azt láthatjuk, hogy a vezetőink tele vannak félelemmel. Szükség van azokra a nőkre, akik kiállnak a szívük igazáért és nem törődnek azzal, mit mondanak mások. Bennünk megvan ehhez a bátorság és bizonyos értelemben szabadabbak is vagyunk, mint a férfiak, hiszen a férfiak cipelik annak a súlyát, hogy sikeresnek kell lenniük, míg mi nők, nem szembesülünk annyira ezzel az elvárással.

Számunkra a siker egy lehetőség, amit mindenki javára kell fordítanunk. Olyan megoldásokat kell találnunk, ami mindenkit győztessé tesz. Minden cselekedet, ami nem szolgálja az életet, következményekkel jár. A nőben intuitíven megvan az a képesség, hogy látja, mi az, ami tápláló és mi nem. Tudjuk, hogy az élet csak akkor lehet bőséggel teli és gyümölcsöző, ha mindenkinek megvan mindene.

Persze, a férfiakban is megvan ez a tudás, én magam is sok olyat ismerek, aki tisztában van ezzel. De azoknak, akik nem, meg kell értsék ezt a törvényszerűséget és hogy miként cselekedjenek ebből a szemléletből, a nők pedig ebben jó példák lehetnek számukra.

 

Az interjú végére az lett az érzésem, hogy találtam magamban valamiféle bizalmat. A bizalmat abban, hogy lehetséges az életben valódi boldogságot találni, ami nem tiszavirág életű. Lehetséges gazdagítani mások életét saját boldogságunkkal és mások életének gazdagítása egyben erősíti saját boldogságunkat. Megérintett az élet bölcsessége, amivel Önmagunk felé vezet minket, olyan eseményeken keresztül, amelyek első ránézésre büntetésnek, szerencsétlenségnek tűnhetnek, ám valójában életmentő ajándékok.

Ettől függetlenül, ha van választási lehetőség aközött, hogy kómába essek, vagy gyakoroljak, én mindenképpen a gyakorlást választom! J

Köszönet az inspirációért, Puran Sukh!

Pavanjeet Kaur