Leadership and success az üzleti életben – interjú Sadhana Singh-gel

Jó pár éve, a franciaországi jógafesztiválon a programfüzetet lapozgattam, amikor megakadt a szemem egy workshopon. Arról szólt, mihez kezdj, ha már mindent elértél, amit akartál, hogyan tovább, ha már sikeres vagy?

Bárcsak már ilyen kérdések foglalkoztatnának, mint ezt a tanárt, gondoltam és persze nem mentem el erre az órára.

Aztán az élet úgy hozta, hogy pár évvel később ő lett a magyarországi kundalini jóga tanárképzések vezető trénere: Sadhana Singh, Olaszországból.

Tavaly Sadhana Singh vezetésével Magyarországon is elindult a Leadership and Success (L&S) Nyitott szeminárium sorozat, mely Yogi Bhajan tanításai és a kundalini jóga technikái által segíti a résztvevőket abban, hogy rátaláljanak legmélyebb elhivatottságukra, életcéljukra és azt megvalósítsák, miközben önmaguk, s mások vezetőivé válnak.

A workshop sorozat bárki számára nyitott, ám ez csak egyike a L&S program alkalmazási lehetőségeinek. Sadhana Singh és felesége, Puran Sukh Kaur, Európa több országában dolgozik vállalatvezetőkkel, céges csapatokkal, menedzserekkel. Folytatnak egyéni és szervezeti coachingot, illetve nemrégiben egyetemi képzést is indítottak.

sadhana-singhA L&S programról és annak az üzleti életben való alkalmazásáról, ezzel kapcsolatos személyes tapasztalatairól beszélgettünk Sadhana Singh-gel.

Te szerettél volna sikeres ember lenni? Ha igen, a L&S programot ez a vágy hívta életre?

Azt gondolom, mindenkiben él a vágy, hogy sikeres legyen, de a tudatalattinknak sajnos gyakran más a véleménye erről.

Nekem is volt egy elképzelésem arról, hogy mit jelent sikeresnek lenni. Azt hittem, az a siker, ha vagyok valaki, valamit elérek, sok pénzem van, valamilyen benyomást keltek az emberekben… A jógának köszönhetően megértettem, hogy a siker valami egészen mást jelent. Végül persze nagyon örültem, hogy nem azt, aminek korábban hittem, mert a korábbi hitrendszerem csupán rövidtávon hozott kielégülést, mulandó dolgokat és pillanatnyi elégedettség érzést nyújtott.

Yogi Bhajan, a kundalini jóga és a L&S tanításai megmutatták, hogy a siker olyasmi, ami mindenképp megtörténik, ha természetesen önmagad vagy. Ilyenkor valami történik, ami jelet hagy utánad a földön, valami, ami értelmet ad a létezésednek.

A siker tehát azt jelenti, hogy önmagad vagy és azt minden körülmények között kifejezed.

A L&S abból a szándékból született, hogy ehhez a felismeréshez mások is eljuthassanak.

Meglátásom szerint ez a hiányzó láncszem a kundalini jógában. A sok technika és gyakorlat között ugyanis könnyen elveszíthetjük az irányt, ez a program viszont segít megtalálni az egyediségünket.  Összesűríti a tanítások esszenciáját és lefordítja az élet praktikus szintjére.

Mikor tudatosult Benned először, hogy valóban sikeres vagy?

Az első siker az volt, amikor rájöttem, hogy a siker nem az, aminek gondoltam. Ez a felismerés helyes irányba állította az életem folyását.  Ez egy nagyon mély és meghatározó tapasztalás volt.

A L&S program Nyitott szemináriumok és Tanárképzés formájában is hozzáférhető. Mi a különbség a kettő között?

A tananyag nagyjából ugyanaz, bár a tanárképzés során némely témával részletesebben foglalkozunk. Míg a Nyitott szemináriumokba bárki bármikor bekapcsolódhat, a tanárképzés komoly elköteleződést jelent: vállalod, hogy végigcsinálod az egész kurzust. Mivel a képzés során mindvégig ugyanaz a csoport találkozik újra és újra, sokkal elmélyültebb és személyesebb a folyamat, amin a résztvevők keresztülmennek.

Azt mondod, a L&S program mindenki számára nyitott, kundalini jógában való jártasságot sem igényel. Mégis, mi az a fajta általános tudás, gyakorlat, ami valóban mindenkinek hasznos lehet egy olyan világban, ami éppen a specializáció felé tart?

Yogi Bhajan azt mondja, hogy fontos specializálódnunk. Nincs is más út, ha valóban ki akarod fejezni önmagad. A L&S ezt az utat mutatja meg, ha végigjárod, megtalálhatod a saját egyediségedet. Azt tapasztaljuk, hogy azokkal, akik már régebb óta részt vesznek a programban, valóban ez történik.

Akkor mondhatjuk, hogy a L&S segít megtalálni, hogy miben vagyunk különlegesek?

Igen, de ennek a rátalálásnak van egy meghatározott folyamata, illetve annak is, hogy miként fejezzük ki életünkben azt, amire ily módon rátaláltunk. A L&S lépésről-lépésre végigvezet ezen a folyamaton, amolyan jógikus know-how.

Mi a tapasztalat, a L&S azoknak is működik, akik korábban nem ismerték a kundalini jógát? Képesek hasznosítani az életükben az itt tanultakat?

Igen, ezért is rajongok érte ennyire! Nagyon szeretek olyan emberekkel dolgozni, akik egyébként nem jógáznak. Nagyon jó tapasztalataim vannak, minden alkalommal, amikor vállalatokkal, cégekkel foglalkozom.

Például tegnap voltam egy cégnél, akiknél most jártam harmadik alkalommal és lenyűgözött, hogy milyen mélységben képesek meditálni. Egészen elképesztő, amiket visszajeleztek azzal kapcsolatban, hogy milyen módon segít nekik a L&S abban, hogy egyrészt jobb emberekké váljanak, másrészt hatékonyabbak legyenek abban, amit csinálnak. Szóval működik. Hisz mindenki szeretné tisztán látni, hogy ki ő, mi a dolga, hol a helye, hogyan korlátozza önmagát… Ehhez segítségre van szükségünk, a L&S programnak pedig éppen ez a célja.

Azt látom, hogy a L&S elméleti része olyan tudás, ami mindenki számára hasznos lehet. A cégek, vállalatok dolgozói a gyakorlati részeit is alkalmazzák?

Igen, bár velük kicsit bonyolultabb a helyzet, hiszen többnyire újdonság számukra a jóga. Egyrészt van bennük ellenállás, másrészt fogalmuk sincs, mi az a jóga, harmadrészt úgy találkozunk, hogy ők az elegáns öltönyükben és nyakkendőjükben ülnek velem szemben… Ilyenkor a leghatékonyabb eszköz, amit használni lehet, a légzőgyakorlat. A kundalini jógában számtalan 3,7,11 perces meditáció van. Az imént említett cégnél például már 11 perces meditációt végeztünk. Van, ahol néhány találkozás után bevezetek egy egyszerűbb mantrát. Mindig megkapják a gyakorlatokat, amiket együtt csináltunk, és, ha valaki már látja magában az elakadást és szeretne dolgozni rajta, akkor kap személyre szabott gyakorlatot, amit otthon végezhet, napi pár percben.

Megdöbbentő, hogy már napi pár perc is elegendő lehet egy komolyabb változáshoz! Hogy lehet ez, amikor például egy tanárképzésen napi 2,5 órás szádana ajánlott a hallgatóknak?

Különbözőek a szükségletek, más a hajtóerő. Egy vállalati, céges közegben egy konkrét cél lehet pl. a bevétel megduplázása. Erre aztán felépítenek egy csapatot, amelyben mindenki látható a többiek számára, mindannyian jól akarnak teljesíteni, van egy közös szándék. Általában mind nagyon jók abban, hogy önmaguk vezetői legyenek, vagy egy kisebb csoportot menedzseljenek. Könnyen megértik a tanítások lényegét és, ha látják, hogy valami működik, akkor élnek vele, bármi legyen is az. Egy „átlagos” jógázó részt vesz egy workshopon, ott van, mert el akar lazulni, gyakorol  és talán lassan megnyílik, de amikor elkezd jógázni, az általában még nem kötődik szorosan egy konkrét életcélhoz..  Ezért aztán,paradox módon a vállalati szférából érkezők gyorsabban reagálnak a gyakorlatokra.

Talán azért, mert ők már pontosabban tudják mit akarnak, mi hiányzik nekik?

Igen, pontosabban be tudják azonosítani a diszfunkciót, ami a nehézségeiket okozza és, bár merevnek tűnnek és kevésbé nyitottnak, gyorsan elsajátítják a technikákat és beépítik az életükbe. Már eleve megvan bennük az irány és a szándék.

Már megvan a missziójuk?

Igen. Még, ha nem is életük küldetéséről van szó, de van egy konkrét cél és ennek megvalósításán keresztül látják, értékelik életük minőségét. Az látszik rajtuk, hogy a L&S program hatására, túl azon, hogy hatékonyabbak lesznek a munkavégzésben, jobban kommunikálnak, javul az együttműködési készségük és növekszik a bevételük, az is egy fontos változás, hogy saját magukkal való viszonyuk is javul. Megszűnik az elkülönülés a munka és a magánélet között: a munka részévé válik annak az önkifejezésnek, ami maga az életük egésze. Ez nagy előrelépést jelent nekik.

Miközben hallgatlak, az lett a benyomásom, hogy sok és sokféle érték van a vállalati szférában és az ott dolgozókban, miközben az általános kép a nagy cégek világáról az, hogy embertelen, pénz- és profitorientált…

Nem, nagyon is emberi közeg ez, csupán arról van szó, hogy az itt dolgozók óriási stresszben élnek, folyamatosan nagy nyomás alatt állnak, mert teljesíteniük kell, meg kell felelniük az elvárásoknak. Természetesen ők is keresnek valamiféle egyensúlyt.

Tudnál említeni olyan konkrét esetet, ahol mérhető volt az együttműködésetek eredménye?

Természetesen. Például annál a cégnél, amit az imént említettem, az elmúlt 6-7 hónapban 30%-kal nőtt a bevétel, ami az ő költségvetésüket tekintve nagyon sok pénzt jelent. Persze nehéz megállapítani, hogy pontosan a jógának ebben mekkora szerepe van, hiszen magasan képzett szakemberekről van szó, akik több szinten is dolgoznak egy adott problémán.

És persze  a mi folyamatunkban sem a pénz az egyetlen értékmérő. Az is fontos eredmény, hogy a résztvevők sokkal harmonikusabban tudnak együttműködni, máshogy viszonyulnak egymáshoz, emberileg és szakmailag is javult a kapcsolatuk. Újra megtalálták magukban a lelkesedést, amitől a munka nem csupán munka, hanem igazán boldoggá teszi őket, hogy ezt csinálhatják. Megértették, hogy ez az egyik módja önmaguk kifejezésének és kiteljesítésének. Így teljesen bele tudják adni magukat a munkába, általában jobban érzik magukat emberileg is és képessé váltak egyensúlyban tartani a munkát és a magánéletüket. Hiszen a siker nem lehet teljes, ha a munkában jobban teljesítesz, de otthon áll a bál…

Milyen gyakran találkozol velük?

Az elején csak 2 havonta találkoztunk, aztán néhány találkozás után ők is belátták, hogy ez kevés. Most havonta találkozunk, de a találkozások közben is kapcsolatban vagyunk és kapnak otthon végzendő gyakorlatot, ami nagy szó, hiszen olyan emberekről van szó, akik reggel  7-kor elmennek otthonról és este 8-9 körül érnek haza.

Szeretnélek egy másik dologról kérdezni, ami sokaknak okoz nehézséget. Mit gondolsz, miért van ennyi feszültség manapság a pénz körül és milyen megoldást kínálhat a L&S program erre?

A megoldás, amit a L&S javasol, a régi tanítás: ne nyiss szakadékot a szellem és az anyag között! A szellem és az anyag együtt jár, mi magunk is szellemi lényekként élünk meg emberi tapasztalásokat. Tehát nincs semmi rossz abban, ha az ember rendelkezik forrásokkal, van pénze és azt lelke által vezérelve kezeli. A pénz is annak a szellemi energiának a megnyilvánulása, amit életünk minden terén igyekszünk manifesztálni.

A kundalini jóga kifejezetten alkalmas erre. A jógát kezdetben olyan emberek gyakorolták, akik elvonultak a világtól, nem volt semmi dolguk pénzzel , párkapcsolatokkal, emberekkel, közösséggel. A kundalini jóga esetében viszont az ősi hagyomány összeolvadt a sikh tradícióval A sikhek közösségben éltek, támaszkodtak egymásra, volt családjuk, gyermekeik, homlokuk verejtékével dolgoztak, s munkájukkal másokat is támogattak. Ez a két tradíció tehát összeolvadt és felmerült a kérdés, hogyan válhatsz szentté a világ közepén, egy családban, hogy szerzed meg a pénzt, amire szükséged van, hogyan teremthetsz valami szépet, értékeset, honnan szerzel forrásokat ahhoz, hogy másoknak segíts…?

Miért ne lehetne hát kényelmes otthonod és megfelelő forrásaid ahhoz, hogy beteljesíthesd a küldetésedet? Az egyetlen gond, amivel szembe kell nézned, hogy abban a pillanatban, amikor eltávozol innen, mindent magad mögött kell hagynod. A kérdés tehát az, képes vagy-e bármelyik pillanatban elengedni a gyönyörű házadat, vagy autódat, ha bármi történik? Minden a ragaszkodás mentességről szól. Nem a dolgok maguk jelentik a problémát, hanem az, ahogyan viszonyulunk hozzájuk.

Úgyhogy azt gondolom, alapvetően téves az, ahogyan a pénzre gondolunk. Ha átértékeljük a hitrendszereinket és helyén kezeljük a pénzt, nem lesz vele többé gondunk. A L&S tanítása szerint a pénz egyébként is természetes következménye a sikernek. Ha tehát önmagad vagy, a siker és ezzel együtt a bőség elkerülhetetlen.

Ki vagy Te? Ez legyen az egyetlen fókuszod!

Gyakran hallom az emberektől, hogy a sikeresség gondolatát nyomásként élik meg, mintha azt gondolnák, hogy aki nem sikeres, az kudarcot vallott. És ettől, mintha lenne bennük egy lázongó ellenállás, ami azt mondja: „engem nem érdekel a siker, én nem akarok sok pénzt”!

Igen, ez nagyon érthető, előfordul, de nem látok ebben problémát. Hisz mindenki, aki valaha igazán sikeres lett, rengeteg pillanatnyi kudarcon ment keresztül.

A probléma ott kezdődik, hogy amikor ráébredsz a távolságra közted és a benned lévő potenciál, közted és a valódi sikeresség között, az sokkolóan tud hatni, mert annyira távol vagy attól, amivé válhatnál, ami van benned. Ez aztán elkezd frusztrálni. Ezen minden sikeres ember keresztülment, mind találkoztak ezzel a kihívással. 

Aztán amint elindulsz a sikereid felé, felmerül benned a kérdés, mi van, ha én nem leszek sikeres? Ha pedig sikeres leszel, az lesz a kérdés, mi lesz, ha elveszítem ezt a sikert? Vagy sikeres leszel és nem tudod, mit kezdj a helyzettel. A siker nagyon elfoglalttá tesz, de ha rengeteg a dolgod, nem akarsz elfoglalt lenni, ezért inkább nem is akarod a sikerességet.

Nagyon sok a buktató, kihívás ebben a folyamatban. Yogi Bhajan azt vallotta, hogy a szíve mélyén mindenki sikeres akar lenni . Csak amikor az lesz, nem akarja többé, mert nem bírja el mindazt, amivel a siker jár. A siker önmagában még nem jelent semmit, mert bárkivel megtörténhet. A valódi siker abban mutatkozik meg, ahogyan a siker következményeivel boldogulunk. És ezen a folyamaton nem akar mindenki keresztülmenni.

Igen, éppen azokról beszélek, akik azt mondják, „miért kéne nekem sikeresnek lennem, miért ne élhetném le az életem anélkül, hogy sikeres lennék?”

Mindenki megteheti, hogy így éli az életét. Ez döntés kérdése. Én is éltem így és még sokan mások. Ez teljesen normális védekező mechanizmus, ami megóv a szenvedéstől. Ám az a pokol, amiben most élsz, szintén rengeteg szenvedéssel jár. Csakhogy amikor elindulsz a siker felé, valami olyasminek teszed ki magad, amit még nem ismersz, kívül esik a komfort zónádon. Ha mégis kilépsz, azt nyered vele, hogy meghódítod egy részedet, ami félelmekkel teli és elkezdhetsz úgy élni, mint egy szabad emberi lény.

Most is látom magam előtt a Ghandi c film képeit… Gondolj csak bele, milyen árat fizetett azért, amit elért! Végtelenül egyszerű emberként legyőzte a világ leghatalmasabb nemzetét és amit tett, azt soha nem felejti el az emberiség. Ehhez azonban poklokat kellett megjárnia. Ez a valódi siker. Választhatta volna azt, hogy átlagos ügyvédként éli le az életét, ahogy kezdte, kicsit szórakozik itt-ott, de mindazok a megszorítások, amiket saját magának állított fel és amiken keresztül ment, azt a célt szolgálták, hogy megerősödjön és talpon tudjon maradni azon a rögös úton, ami a céljai felé vitte.

A siker tehát az, ha bármit is hoz az élet, azon keresztül mész. Nem az a lényeg, hogy gazdag légy. Ez csupán következmény, eredmény. A lényeg, hogy elfogadd, aki vagy, megértsd, elviseld, ami történik, maradj nyitott és ne nyomj el senkit és semmit!

Sadhana Singh legközelebb október 21-től 23-ig lesz Magyarországon. 21-én egy adományos gyakorlás keretében találkozhatunk vele a Gellért Szállóban, ahol ízelítőt kaphatunk a L&S program elméletéből és gyakorlatából. 22-23-án pedig ugyanitt, a Nyitott szemináriumsorozat következő moduljára kerül sor, ahol ezúttal elménk azon működéséről lesz szó, mely nélkülözhetetlen egy-egy projekt, ötlet, üzleti vállalkozás megvalósításához.

A workshopról további információk itt: Következő szemináriumok

Photo by Liszi Renáta – Yoga Art Photo